Izleti
Veli Losinj
Rovenska

Veli Losinj


Veli Lošinj smješten je u maloj uvali na jugoistočnoj strani otoka Lošinja, u podnožju brda Sv. Ivana. S oko 1.000 stanovnika, treće je je naselje po veličini u ovoj otočnoj skupini. Od Malog Lošinja udaljen je oko 4 km. Iako se brojem stanovnika ne može svrstati u grad, izgledom to svakako jest. Visoke kuće, u prvom redu oko luke, te brojne raskošne vile s lijepim vrtovima, glavna su značajka Velog Lošinja.

Tik uz obalu diže se velebna barokna župna crkva s visokim zvonikom. Prva crkva Sv. Antuna Pustinjaka sagrađena je u 15. stoljeću. Već u 17. st. na istom ju je mjestu zamjenila veća crkva, a sadašnja je crkva, ponovno na istom mjestu, sagrađena 1774. godine. Zahvaljujući velološinjskim kapetanima, u ovoj je crkvi danas smještena najveća zbirka umjetničkih slika na kvarnerskim otocima. Na drugoj strani luke, u drugom redu kuća otkrit ćete kulu s kruništem. Kula je podignuta u 16. st. radi obrane luke, i tada se nalazila gotovo uza samu obalu. Lik te kule uzet je kao motiv na grbu Velog Lošinja.

Šećući uskim uličicama Velog Lošinja, kroz “portune” ćete moći vidjeti raskošne vile nekadašnjih kapetana, brodovlasnika i bogate gospode. U vrtovima tih vila skupljeno je osamdesetak vrsta različita bilja. U velološinjskom parku, ispred današnje bolnice, a nekadašnje rezidencije nadvojvode Karla Stjepana, ima još više botaničkih vrsta (200). Drugu značajku naselja doživjet ćete nešto sjevernije, oko crkvice Sv. Nikole iz 15 stoljeća. Pretpostavlje se da su tu počeci nastanka Velog Lošinja ili Velog Sela, kako se nekoć zvao.

Ako ste u glavnoj luci osjetili gradski ugođaj iz 19. stoljeća, u južnoj luci Rovenska osjetit ćete pravi ribarski ugođaj. Oko zaobljene lučice smještene su kućice, a u moru i na navozu bijele se ribarske barke. Lubitelji starih zanata mogu posjetiti stari kameni mlin, u blizini Rovenske, u kojem se proizvodilo maslinovo ulje. Zanimljiv je i podatak da je godine 1799. u  Rovenskoj izgrađen prvi veći brod na otoku Lošinju i susjednim otocima uopće. Sredinom 19. stoljeća planirana je izgradnja većeg brodogradilišta u Rovenskoj pa je tim povodom i sagrađen veliki lukobran, 1856. godine. Međutim već 1857. došlo je do velike svjetske krize u brodskom prijevozu pa je gradnja prekinuta, a od svih planova ostao je samo veliki lukobran.

Izleti