Smještaji na otoku PaguTrajektna povezanost
Stara NovaljaPlaza Zrce
Gurmanski specijaliteti
Plaza Zrce
Pjeskovita plaza u Staroj Novalji
Lun
Krsovita istocna obala

Otok Pag


Otok Pag je najjužniji otok kvarnerskog zaljeva. Na sjeveru je trajektom povezan s kopnom a na jugu mostom prema obljižnjem gradu Zadru. Proteže se oko 90 km u dužini a širok je između 2,5 i 9 km. Poznat je po umjetnosti izrade čipke, paškom siru koji najbolje paše uz “Žuticu” - ovdašnje bijelo vino, te odličnoj janjetini, koja zbog šktre vegetacije i slanog podneblja ima jedinstven i poseban okus. Istočna obala otoka, okrenuta prema kopnu, gola je i pusta te svojim pejsažima podsjeća na mjesečevu površinu. Uzrok tome su sječe šume u prošlosti te utjecaj olujne bure koja često puše na tom području. Zapadni dio otoka, zaštićen od bure, bogat je vegetacijom. Tu se prostiru beskrajni maslenici, borove šume, vinogradi i plodne oranice.

Grad Pag, kulturno, turističko i upravno središte otoka poznat je po svojoj stoljetnoj solani ali i po ljekovitom paškom blatu. Simbol grada je raskošna paška čipka koju od davnina bijelim koncem pletu čipkarice. Čipka je sastavni dio paške narodne nošnje, jedne od njljepših u Hrvatskoj.

Najpoznatije turističko mjesto na otoku je Novalja. Naziv je dobila još u vrijeme Rimljana. Novalja ima dugu i bogatu prošlost o čemu svjedoče brojni ostaci antičkih građevina, posebno triju ranokršćanskih bazilika iz 4. stoljeća, zatim vodovod dug 1,5 km iz 1. stoljeća te brojni predmeti i sakralni nalazi koji se čuvaju u arheološkoj zbirci Stomorica pored župne crkve. U centru, duž obale nalaze se mnoštvo dućana, kafića, restorana te riblja tržnica. Novalja je poznata po svojim prekrasnim plažama s kristalno bistrim morem. Najpoznatija je plaža “Zrće” koja nudi mnoštvo športova na vodi, vodene tobogane za djecu i beach-club s muzikom do ranih jutarnjih sati za odrasle.

Stara Novalja proteže se od Trinćela do Drljande, na padini uz more zaklonjene od bure. U zavjetrini, podno kamenitih brežuljaka rastu vinogradi, borovi i ružmarin. Zbog svojih prekrasnih pješčanih plaža i čistog mora s jednim od najljepših podmorja na Jadranu Stara Novalja je izrasla u ponzato turističko mjesto. Bogata ugostiteljska ponuda s biranim specijalitetima uz tradicionalna domaća vina učinit će svaki Vaš dan nezaboravnim.

Lun se smjestio pod krošnjama stoljetnih maslina, na krajnjem sjeverozapadu otoka. Priroda je ovdje ostavila tragove svoje darežljivosti u jedinstvenom spoju zelenog i modrog. Želite li pronaći mir izgubljen negdje u urbanoj vrevi, ovo je mjesto idealno za vaš odmor. Blaga mediteranska klima i okrepljujuća tišina te ljubazni domaćini učinit će Vaš odmor nezaboravnim doživljajem. Obližnja mjesta, Jakišnica, Dudići i Potočnica, u slikovitom i jednako lijepom krajoliku, također Vam pružaju mogućnost ljetnog odmora. Ljetujući ovdje možda uspijete, barem na tren, zaustaviti vrijeme.

Smještaji na otoku PaguTrajektna povezanost