Smještaji u Dubrovniku i okolici
Dubrovnik
Dubrovnik
Dubrovnik
Lopud
Lopud
Lopud

Dubrovnik


Dubrovnik s oko 50.000 stanovnika jedan je od najatraktivnijih i najpoznatijih gradova Sredozemlja, upisan u UNESCO-ov registar svjetske kulturne baštine. Uz izuzetne prirodne ljepote i očuvanost baštine, Dubrovnik je grad iznimno bogate turističke ponude. Grad hotela, prelijepe okolice, zavidnoga ekološkog standarda i turističke dorečenosti privlačan je u svako godišnje doba. Turistički se Dubrovnik počeo razvijati prije I. svjetskog rata, da bi ubrzo zbog svoje neodoljive posebnosti, postao snažnim međunarodnim turističkim središtem. Za temeljitiji razgled Dubrovnika, njegova blaga i spomenika potrebno je više dana.

Dubrovnik je grad bogatoga kulturno-umjetničkoga života. Posebno mjesto ima Dubrovački ljetni festival (od 10. srpnja do 25. kolovoza), koji se tradicionalno održava od 1950. To je kazališni, glazbeni i folklorni festival, 1956. uključen u kalendar svjetskih festivala i jedan je od najpoznatijih u svijetu. Održava se na otvorenim pozornicama u gradu ili u prekrasnim ambijentima svojih građevina. Na repertoaru su djela hrvatskih i svjetskih klasika.

Poznata mjesta na Dubrovačkoj rivijeri su Slano, Bršečine, Trsteno, Orašac, Zaton, Mokošica, Konavle, Kupari i Cavtat te Elafitski otoci sjeverozapadno od Dubrovnika, koji odvajaju Koločepski kanal od sjevernoga Dubrovačkog primorja: Šipan, Koločep i Lopud.

Lopud je otok i istoimeno naselje s 350 stanovnika u skupini Elafitskih otoka, sjeverozapadno od Dubrovnika. Na Lopudu vrijeme kao da je stalo. Nema gužve i vriske, daleko od vreve i usijana betona. Ovdje se živi i bez automobila. Na elafitski otok ponad Dubrovnika stižu samo pješaci i njihove brodice. Turisti uživaju u apartmanima koji su izduženi gotovo na samoj plaži. Lopud krase pješčane plaže i tirkizno čisto more. Uz mnoštvo malih, skrivenih uvala, najatraktivnija je plaža "Šunj". Do Lopuda stižete brodom "Postira" iz Dubrovnika, iz gradske luke Gruž u 9.30, 13.30, 16.00 i 20.00 h odnosno od Lopuda za Gruž u 6.20, 12.15, 15.00 i 18.40 h. Taxi brodice voze neprekidno prema dogovoru. 

Cavtat je grad i luka s 2.000 stanovnika, 20 km jugoistočno od Dubrovnika. Vrlo ugodne klime, bujne vegetacije, lijepih plaža i uvala, turističko je središte najjužnije hrvatske obale. Cavtat je lokalnim brodovima i autobusima dobro povezan s bližom okolicom i Dubrovnikom. Cavtat je i grad lijepih palača, ljetnikovaca i hotela. Vrijedno je pogledati spilju Šipun, spomenik prirode. Kao graditeljska i turistička posebnost u Cavtatu djeluje hotel Croatia. Smješten je na prekrasnom položaju iznad pučine otvorenoga mora, a drži se najboljim i najljepšim hotelom na hrvatskoj obali. 

Smještaji u Dubrovniku i okolici