Smještaji na otoku Krku
ZnamenitostiKrcki most
Grad Krk
Punat
Malinska
Vrbnik
Baska
Baska
Kosljun

Otok Krk

Otok Krk smješten je u Kvarnerskom zaljevu i s površinom od 409 km2 največi je jadranski otok (dug je 38 km i širok do 20 km). Broji oko 16.500 stanovnika. Najviši vrh je Obvoz (569 m) smješten na južnom kršnom području.  Nepristupačna sjeverozapadna obala otoka je nerazvedena, gola i strma a za vrijeme bure i opasna. Na jugozapadnom i jugoistočnom dijelu otoka obala je dobro razvedena s mnogim uvalama, zaljevima i prirodnim šljunčanim plažama. Prosječna temperatura zraka u siječnju iznosi 5,6°C a u srpnju 24,1°C. Količina godišnjih padavina iznosi oko 1.000 mm. Na otoku se nalaze dva jezera - "Jezero" (na sjeveru kod Omišlja) i "Ponikve" (u središnjem dijelu otoka), koja vodom opskrbljuju okolna naselja. Od ukupne površine otoka 30,9 % otpada na šume u središnjem i zapadnom dijelu, te uzgojene kulture mediteranskog voća i povrća, vinograda i maslinika. Sjeverni i južni dio otoka čine kamenjari i pašnjaci. Osim Dobrinja, sva veća mjesta (Krk, Baška, Malinska, Njivice, Punat) smještena su uz obalu. Otok Krk je mostom povezan s kopnom te trajektima sa susjednim otocima Cresom (Valbiska-Merag) i Rabom (Baška-Lopar). Sa zračnom lukom Rijeka kod Omišlja održavaju se zračne linije unutar Hrvatske a za vrijeme sezone i međunarodni promet.

Grad Krk je največe naselje u istoimenoj uvali na jugozapadnom dijelu otoka i broji oko 3.000 stanovnika. Od starijih naselja na otoku (Omišalj, Dobrinj, Vrbnik i Baška) Krk je jedini smješten uz samu obalu. Predivan je stari dio Krka, sa svojim uskim ulicama i "izlizanim" kamenim pločama. Interesantno je posjetiti frankopanski kaštel (XV. st.) u centru, krčku katedralu (XIII. st.) kao i nekoliko kvalitetnih galerija.

Malinska je turističko središte na sjeverozapadnom dijelu otoka i broji oko 1.000 stanovnika. Početkom IX. stoljeća se iz malog sela razvija u luku. Zbog dobre povezanosti s kopnom i blage mediteranske klime početkom XX. stoljeća u Malinskoj se razvija i turizam, koji procvat doživljava između dva svjetska rata i naročito nakon II. svjetskog rata. Brojne plaže, prirodne ljepote živopisnog kraja, kulturne znamenitosti i blaga mediteranska klima s više od 2.200 sunčanih sati godišnje - obilježja su koja privlače najveći dio posjetitelja, a draži mora, sunca i ljeta nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. U uvali Haludovo izgrađen je hotelski kompleks visoke kategorije.

Punat se nalazi na južnom dijelu otoka, u jednoj od najzaštićenijih i najljepših uvala. Među nautičarima je poznat po svojoj marini "Punat" koja pripada među vodeće nautičke centre na hrvatskoj obali. Mjesto broji oko 1.700 stanovnika. Naziv Punat potjeće od latinske riječi Pons, što znači most, koji je nekoć spajao uski prolaz u Puntarsku dragu s juga. U sredini puntarske drage nalazi se otočić Košljun s franjevačkim samostanom i malom lučicom. 

Vrbnik se nalazi u središnjem dijelu sjeveroistočne obale otoka Krka, nad Velebitskim kanalom, uz dragu Sv. Marka. Smješten je neposredno nad morem, na 49 metara visokoj litici, koja se sa sjeverne strane gotovo okomito obrušava u more.Vrbnik ima oko 1.000 stanovnika. S morske strane pristup mu je otežan a iz luke vodi strma cesta u grad. U obližnjoj uvali Zgribnica, s kristalno čistim morem, uređena je plaža za kupače. Lučica je dobro zaštićena od vjetra. Vrbnik je posebno poznat po prvoklasnim vinima (Zlatna Vrbnička Žlahtina), tako da se ljubiteljima dobre kapljice isplati posjet konobama.

Baška se smjestila na jugozapadnom dijelu otoka Krka, gdje završava otočna cesta pa Bašku često nazivaju i Kraje. Naseljena je s oko 820 stanovnika, koji se govorom i načinom života razlikuju od ostalih stanovnika otoka. Pored stare, gusto izgrađene gradske jezgre, nastao je novi dio grada s mnoštvom hotela i pansiona. Položaj Baške omogućio je mjestu neprekidan razvoj i prosperitet, a u današnje vrijeme i prepoznatljivost u turističkom okruženju, te je Baška jedna od "top ten" turističkih destinacija na Jadranu.
 

Smještaji na otoku Krku