Bol-BračBol-Brač
Brač-Bol
Brač-Bol
Brač-Bol
Brač-Bol
Brač-Bol
Brač-Milna
Milna-Brač
Vidova Gora
Vidova Gora-Brač
Vidova Gora-Brač
Postira-Brač
Splitska-Brač
Sumartin-Brač
Supetar-Brač
Sutivan-Brač
Sutivan-Brač

» Smještaji Otok Brač» Galerija slika otok Brač

Otok Brač 

Otok Brač je jedan od 1.185 otoka najrazvedenije obale Mediterana. Najviši je od hrvatskih otoka s vrhom Vidova gora od 778 m nadmorske visine. Za dobre vidljivosti s Vidove gore pruža se prekrasan pogled sve do dalekog otočića Jabuke. Spada u skupinu srednjedalmatinskih otoka, dužine oko 40 km, a širine prosječno 10-12 km, ukupne površine od 395 km˛, što ga čini trećim otokom po veličini na Jadranu. Jedan je od najsunčanijih i najtoplijih otoka Jadranskog mora. Nižući se, brojne uvale i male plaže čine plivačima i jedriličarima jedinstveni raj. Najpoznatija jadranska plaža, Zlatni rat, smještena je s južne strane otoka. U najzaštićenijoj uvali, u Milni, nalazi se ACI marina koja brodicama pruža sigurno utočište. Na otoku se nalazi 20 naselja sa oko 15.000 stanovnika. Materijalni i duhovni kulturni spomenici svjedoče neprekidnom životu na otoku još od antičkog vremena. Danas, Brač je otok turizma, stočarstva, ribolova, kamenarstva, maslinarstva i vinogradarstva. Nadaleko su poznati njegovo vino, maslinovo ulje i janjetina. Turizam je jedna od osnovnih otočkih djelatnosti, a postojanje aerodroma omogućava njegov neposredni razvoj povezivanjem otoka s raznim europskim zemljama. Otok Brač je izgrađen od čvrstih stijena vapnenca i dolomita. Kakvoća bračkog kamena poznata je diljem svijeta. Korišten je za izgradnju istaknutih građevina kao što su npr. Dioklecijanova palača u Splitu , Bijela kuća u Washingtonu i mnoge druge. Otok je trajektnim (Supetar - Split, Sumartin - Makarska) i katamaranskim (Bol - Split) linijama svakodnevno povezan s kopnom, a ljeti i zračnim putem. Promet privatnih zrakoplova moguć je tijekom cijele godine. Podrijetlo imena otoka Brača nije potpuno utvrđeno. Prepostavlja se kako potječe od ilirskog imena brentos - jelen, budući su ga Grci zvali Elaphusa od riječi elaphos - jelen. Postojanju jelena na otoku u prapovijesno doba svjedoče i nalazi u špilji Kopačina. Brač uživa mediteransko podneblje koje se odlikuje relativno blagim zimama i toplim ljetima koje rashlađuje ugodni vjetar maestral (SW) ublažavajući dnevnu sparinu. Najčešći vjetrovi: - zimi: hladna i suha bura (NE) i toplo i vlažno jugo (SE) - ljeti: maestral (SW).

Supetar: smješten u uvali oblika potkove, Supetar očarava svojom pitomom jednostavnošću. Sve je tu nadohvat ruke i sve po mjeri čovjeka: restorani, prodavaonice, banke, pošta, tržnica, kino, knjižnica, galerije, zdravstvene usluge, raznovrsni sportski sadržaji... Besplatni koncerti, kazališne predstave, folklorne večeri i brojna druga događanja koja se organiziraju u sklopu Supetarskog kulturnog ljeta učinit će Vaš boravak ovdje još zanimljivijim. Odlično povezan izravnom trajektnom vezom sa Splitom (ljeti, preko 14 polazaka dnevno), Supetar je idealno odredište za sve one koji žele uživati u bogatoj spomeničkoj baštini i prirodnim ljepotama na kopnu Srednje Dalmacije (Dioklecijanova palača, Trogir, Salona, Klis, špilja Vranjača, kanjon Cetine, Slapovi Krke, šibenska katedrala...), opuštajući se istovremeno u čarima jednog malog otočkog gradića.

Milna: u dnu dubokog zaljeva kristalno plavog mora, osunčanih obala i dubokih sjena stoljetnih borovih šuma, smjestilo se, na krajnjoj jugozapadnoj točci otoka Brača, mjesto Milna. Izgrađeno u bračkom kamenu boje stare slonove kosti, okrenuto suncu i njegovom zalazu, zaštićeno od pogubnih vjetrova i osvježavano ljetnim popodnevnim maestralom, umirujuće je utočište i za ljude i za brodove. Ta minijaturna oaza sredozemne kulture življenja - pošteđena od stihije i nervoze modernog života - mjesto je evokacije bogate pomorske, ribarske i vinogradarske povijesti koju priziva gotovo urbano isprepleteno tkivo starih kapetanskih palača, ribarskih i težačkih kuća. Duž vijugave obalne šetnice s drevnim palmama, kao i s padine brda - svojevrsnom botaničkom raju maslinika i vinograda, lavande i kadulje - pružaju se nezaboravni prizori uvala i uleknuća Milnarskog zaljeva.

Bol: na južnoj strani otoka Brača smjestio se Bol, najstariji gradić na bračkoj obali. Prostrane pješčane i šljunčane plaže koje se protežu u dužini od desetak kilometara i brojni izvori pitke vode učinili su Bol prvom turističkom oazom na otoku Braču. Uz kilometre prekrasnih plaža Bol je zasigurno najpoznatiji po plaži Zlatni rat, po mnogima najljepšoj plaži čitavog Jadrana. Iznad Bola izdiže se gorski vijenac Bolska kruna, ilirska gradina Koštilo i Vidova gora, najviši vrh jadranskog otočja. Udaljen svega 15 kilometara od međunarodne turističko - sportske zračne luke "Brač", te brzim linijama s kopnom, kao i trajektnom vezom iz Supetra, Bol je dostupni kutak koji plijeni kristalno bistrim morem, očuvanim okolišem i djevičanskom ljepotom kamenih otočnih kuća. O bogatoj povijesti Bola koja seže još u antička vremena svjedoče brojni arheološki nalazi i spomenici - rimska nakapnica za vodu, nadgrobne stele i reljefi, starokršćanski sarkofazi, predromanička crkva sv. Ivana i Tudora iz XI. st., biskupska rezidencija iz XII.st., crkva Gospe od Milosti iz XV. st., utvrđeni gotički ljetnikovac iz XV. st., renesansna barokna palača s vrijednom galerijom suvremene hrvatske umjetnosti "Branislav Dešković" iz XVII.st. i mjesna crkva Gospe od Karmela iz XVIII. st. Posebnu važnost za duhovni i kulturni život Bola ima osnivanje dominikanske zajednice 1.462. g., te izgradnja samostana 1.475. g. u kojem se danas čuvaju zbirke pretpovijesne i antičke pomorske arheologije, zbirka rimskog i ranohrvatskog graditeljstva i kiparstva, numizmatička zbirka i zbirka crkvenih predmeta. Muzej posjeduje i sliku Madone s Djetetom i svecima, rad venecijanskog slikara Tintoretta iz 1.563. godine. Bol uz svoje kvalitetne hotele nudi više od 2.500 ležajeva u privatnom smještaju. Osim mnoštva malih restorana uz more, diskoteka i klubova, Bol nudi i opuštajuće trenutke uz dalmatinsku klapsku pjesmu, nastupe poznatih opernih pjevača, kazališne priredbe ali i likovne izložbe poznatih umjetnika. Kao najveće turističko središte na otoku Braču, Bol svojim gostima nudi dvadesetak teniskih igrališta, veliki teniski stadion s 1.820 sjedećih mjesta na kojem se svake godine okuplja svjetska teniska elita. Bol je idealan za ljubitelje malog nogometa, odbojke, košarke, biciklizma, sve popularnijih ekstremnih sportova (trekking, free climbing, paragliding…), vodenih sportova među kojima izdvajamo ronjenje i jedrenje na dasci. Zbog iznimno dobrih vjetrova tokom cijelog ljeta Bol je jedna od najpoznatijih surferskih destinacija na Jadranu.