Smještaji Istra
ArenaPremantura
Arena
Obala
Plaze
Fazana
Kamene kuce
Arena
Augustinov hram
Triumphbogen

Pula i okolica


Grad Pula smjestio se na južnom vrhu istarskog poluotoka. Po pričanju tu su se naselili Argonauti nakon jedne bezuspješne bitke i potjere za brodom koji je prenosio opljačkano blago. Prema toj legendi temelji grada stari su oko 3.000 godina. Rimljani su kasnije grad izgradili i uredili o čemu svjedoče i mnoge građevine čiji su ostaci očuvani do danas. Mnogo pisaca i umjetnika dolazilo je u Pulu po nadahnuće za svoja djela. Tu su stvarali James Joyes, Robert Koch, Franz Lehar, Thomas Mann i mnogi drugi.

Pula danas broji oko 65.000 stanovnika a u ljetnim mjesecima se taj broj udvostručuje. Zbog dobre prometne povezanosti i blizine susjednih zemalja Pula je postala omiljena turistička destinacija. Međunarodna zračna luka cijele je godine povezana s europskim gradovima a nova cestovna mreža, koja obuhvaća cijelu Istru omogućit će vam brz i siguran dolazak. Duž 190 km duge obale, s mnoštvom plaža, hotela, kampova i privatnog smještaja, smjestila su se naselja Peroj, Fažana, Vodnjan, Brijuni, Valbadon i Štinjan na sjeveru, te Pješčana Uvala, Banjole, Pomer, Medulin i Premantura na jugu.

Na jugozapadnoj obali, u okrilju mediteranskog zelenila, nalazi se naselje Peroj s oko 500 stanovnika. Veći dio stanovnika bavi se poljoprivredom i ribarstvom pa u ponudi uvijek imaju domaće proizvode i svježu ribu. Pri dnu strme, kamenite obale nalazi se mnoštvo šljunkovitih plaža koje sežu sve do male luke koja je stoljećima bila važna morska luka u prometu prema Veneciji i obrnuto. Vodnjan, centar unutrašnjeg djela Istre, prepun je znamenitostima i svakom posjetitelju spreman je pokazati svu svoju ljepotu. Obavezno posjetite znameniti muzej mumija u crkvi sv. Blaža.

Nacionalni park Brijuni, jedini nacionalni park na istarskom poluotoku, sastoji se od 14 otoka koji pokrivaju oko 736 hektara površine. Najinteresantnija su i najrazvedenija grupa otoka. Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta koje je postepeno stvarano od početka 20. stoljeća, pretvorilo se u jedinstvene zelene ambijente u kojima je mnogo ptičjih vrsta, srna, muflona i druge divljači pronašlo svoje stanište. Koliko su Brijuni atraktivni dokazuje i činjenica da je u vrijeme dok je Istra bila dio austro – ugarske monarhije, često tu boravila austrijska, ugarska i njemačka elita. U novije vrijeme gotovo da i nema malo poznatijeg državnika koji nije posjetio Brijune. Osim prirodnih ljepota vrijedno je pogledati i atraktivna arheološka nalazišta, npr. bizantski kastrum, rimske vile iz carskog razdoblja zatim etnografsku izložbu, freske, arheološki i prirodoslovni muzej.

Do Brijuna se može doći brodom iz Fažane, malog mjesta pored Pule koje je još u antičko vrijeme bilo poznato kao odmaralište rimskih patricija. Stoljećima je Fažana bila malo uspavano mjesto sa slikovitim kućicama i stanovnicima koji su se bavili ribolovom i poljoprivredom. Danas je Fažana, sa svojih 2.700 stanovnika, postala ugledno turističko mjesto. Zbog toga što je polazna luka za razgledavanje Brijuna, nacionalnog parka i predsjedničke rezidencije, u Fažani je oduvijek bilo mondenih događanja. Kao posljedica toga, posljednjih godina razvio se i jedan novi dio grada s vilama i vrtovima u kojima su brojni turisti ljubazno ugošćeni.

Pješčana Uvala, moderno mjestašce sa oko 350 stanovnika nastalo je tek pred oko 30-ak godina. Otkrili su je kupači kojima se jako svidjela prirodna pješčana plaža između dva poluotoka i po tome je dobila svoje ime. Banjole, ribarsko mjesto s malom zaštićenom lukom i s oko 700 stanovnika, nastalo je još u vrijeme Rimljana. Nalazi se na malom poluotoku na kojem bi rado živjeli svi ljubitelji mora, plovidbe i ribarenja. Stanovnici Banjola i danas su povezani s morem pa im svakodnevni obrok često čini svježa riba.

Na zapadnom dijelu medulinske uvale nalazi se Pomer, nekad poznato uzgajalište ribe i školjaka. Danas se tu nalazi mnoštvo dobrih ribljih restorana. Medulin sa svojih 1.700 stanovnika ima dugačku, bogato razvedenu obalu koja je obrubljena nizom otočića. Najjužnije mjesto na poluotoku Istre je Premantura, pitoreskno mjesto sa 450 stanovnika koje je bilo naseljeno još u brončano doba. Premantura je poznata po dugačkom a uskom poluotoku Kamenjak koji se kao ruka s mnoštvom uvala i plaža pruža u Jadran. 

Smještaji Istra