Smještaji u Dalmaciji
Split
Split
Trogir
Trogir
Trogir
Marina
Sevid
Seoska idila
 

 


Splitsko-Trogirska

 rivijera


Split, grad i luka s 190.000 stanovnika je glavno urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije iz kojega vode putovi kopnom i morem u brojna ljetovališta Dalmacije. Grad s 1.700 god. postojanja uz mnoštvo arheoloških, povijesnih i kulturnih spomenika je i sam česti cilj turista i izletnika. Posebno mjesto svakako zauzima čuvena Dioklecijanova palača, dio svjetske baštine UNESCO-a, posjeduje atraktivnosti, toplinu bogatstva suvremenoga mediteranskoga grada. 

Svakako valja posjetiti park-šumu Marjan, zelenu oazu kojom se Splićani generacijama s pravom ponose, koju čuvaju i njeguju. Split obiluje restauracijama i konobama u kojima se može uživati u domaćim specijalitetima. Brojne su i plaže i kupališta u gradu i bližoj okolici. Napose su popularne Bačvice, pješčana plaža gotovo u samom središtu Splita.

Bogat je i kulturni i zabavni život, osobito ljeti, kada se Split sa svojim trgovima, dvorištima i drugim prostorima pretvara u veliku pozornicu pod vedrim nebom. U Splitu djeluje nekoliko kazališta, među kojima svakako valja spomenuti Hrvatsko narodno kazalište, podignuto 1893., koje organizira kazališne festivale Splitsko ljeto i Marulićeve dane.

Trogir, 27 km zapadno od Splita s 10.000 stanovnika je u pravom smislu grad-muzej. Stara gradska jezgra smještena je na otočiću između Čiova i kopna. Ljubitelji kulturno-povijesnih spomenika, umjetničkih djela, izvornih zdanja i lijepih ulica u Trogiru će upoznati raskošnu i slojevitu baštinu - od romaničkoga dvorišta do suvremeno opremljenih interijera. Širu trogirsku okolicu (rivijera Trogir-Split) karakteriziraju bujna vegetacija, brojni otoci i otočići, kamenite i šljunčane plaže.

Nedaleko starovjekovnog Trogira (12 km) i Splita (36 km) smjestilo se malo naslje Marina s 900 stanovnika. Obale zaljeva Marina razvedene su brojnim manjim uvalama s pješčanim i šljunčanim plažama. Pješčana plaža s hladovinom maslina i borova, ugođaj starih dalmatinskih konoba, svježa riba i kvalitetna domaća vina, spoj drevnoga i modernoga, sve to čini Marinu mjestom za ugodan odmor. 

Sportaši i rekreativci mogu se posvetiti jedrenju, ronjenju, ribarenju, iznajmiti brodicu ili jahtu. Zabava i kulturno-zabavni programi u nedalekom Trogiru ili Splitu. Rivijeru Marina čine i Vinišće, Poljica i Sevid, mjesta s mogućnošću smještaja i tiha odmora. 

Smještaji u Dalmaciji