Krstarenja Hrvatska Krstarenje Jadranom M/J Vila

Impresum     Partneri     Vaš oglas ovdje     Apartmani HrvatskaFerienhäuser in KroatienAppartamenti CroaziaAccommodation CroatiaAppartment CroatieHorvátország ApartmanokChorvatsko Apartmány

Nostalgična krstarenja na M/J "Vila"


M/J "Vila" je motorni jedrenjak s dva jarbola, dužine 20 m, izgrađen 1930. godine, generalno obnovljen 1980. godine i s motorom snage 169 KS. Raspolaže s 16 ležajeva u 8 dvoposteljnih kabina u potpalublju s posteljama na kat, sefom, umivaonikom i brodskim oknom. Na brodu su 3 WC/tuša s toplom i hladnom vodom, klima uređaj u potpalublju u prolazu do kabina, veliko sunčalište (70 m²) i stolovi s klupama na palubi, udoban salon te mogućnost besplatnog pristupa internetu. Za dovoljno struje skrbi generator od 220 V.

M/J "Vila" je idealan brod za manje grupe ili više obitelji. Vlasnik broda Joško Kordić, mladi kapetan iz Supetarske Drage na otoku Rabu doista poznaje svaki otočić, najmanji rtić i najskriveniju uvalu.

Tajna M/J “Vile”

S puno ljubavi obnovljeni motorni jedrenjak s dva jarbola “Vila” već je 2 generacije u obiteljskom posjedu. On će Vas voditi zemljom 1.000 otoka, sunca i mora. Čim nogom stupite na daske “Vile” osjetit ćete dašak nostalgije i gusarstva.

Na brodu se velika pozornost poklanja druženju u ugodnoj atmosferi. Izvorno uređen salon i izvrsni tradicionalni specijaliteti brodskog kuhara učinit će da Vam ovaj odmor s izlazećim suncem i sidrenju u pitoresknim uvalama, obilascima starovječnih gradova i noćnim šetnjama promenadama najljepših luka ostane u nezaboravnom sjećanju.

Mogućnost ukrcaja u Rijeci, Krku ili Rabu. U čarteru se rute mogu dogovarati i mijenjati po želji. Rezervacije moguće samo od subote do subote. Najmanji broj sudionika je 9, a najviše 16 osoba.

Krstarenje Hrvatskom - motorni jedrenjak M/J Vila Krstarenje Hrvatskom - motorni jedrenjak M/J Vila Krstarenje Hrvatskom - motorni jedrenjak M/J Vila Krstarenje Hrvatskom - motorni jedrenjak M/J Vila
Krstarenje Hrvatskom - motorni jedrenjak M/J Vila
Rijeka
Grad Krk na otoku Krku
Punat na otoku Krku
Grad Rab na otoku Rabu
Sali na Dugom otoku
Park prirode Telašcica na Dugom otoku
Proversa - plitki prolaz izmedu Dugog otoka i otoka Katine
Otok Mana - nacionalni park Kornati
Kulise filma „Krivolovci“ s Mariom Schell
Nacionalni park Kornati
Mali Lošinj na otoku Lošinju
Delfini oko Lošinja
Grad Cres na otoku Cresu
Popusti/ostalo:
  • Boravišne i lučke pristojbe nisu uključene u cijenu (21,00 € po osobi i tjednu, 10,00 € djete do 11,99 godina plativo po ukrcaju)
  • 1 odrasli + 1 djete do 13,99 godina u 1 kabini: - 30 %
  • 2 odraslih + 2 djece do 13,99 godina u 2 kabine: - 30 %
  • Kabina za samokorištenje (za jednu osobu): + 50%
  • Prijava: 3,50 €/osoba
Cijene u € eurima su zaokružene prema tečaju od 1 €=7,60 kn te podliježu tečajnim promjenama. Mjerodavan je tečaj na dan uplate.
Subota: od 11.30 h do 13.00 h ukrcaj u Riječkoj luci, pozdravljanje i upoznavanje s posadom i ostalim putnicima. Nakon toga dižemo sidra i krećemo prema Krku. Na Krku uplovljavamo u jednu uvalu kako bi se prvi put okupali u Jadranskom moru. Potom se ide dalje prema Gradu Krku, glavnom gradu otoka ili prema Puntu, gdje ćemo i prenoćiti.


Nedjelja: nakon doručka krećemo prema slijedećem otoku - Rabu. Nakon dva sata plovidbe sidrimo se u jednoj romantičnoj uvali gdje ćemo imati dovoljno vremena za kupanje i sunčanje. Navečer stižemo u Grad Rab. Starogradska jezgra Raba, prepoznatljiva po svojim zvonicima, prostire se na uskom i stjenovitom poluotoku, okruženim morem. Grad presjecaju tri ulice: Donja ulica s kafićima i konobama, Srednja Ulica s buticima, suvenirnicama i slastičarnicama, te Gornja ulica koja vodi prema crkvama sa svoja četiri zvonika.


Ponedjeljak: krećemo se dalje smjerom juga. Naš današnji cilj je Sali, najveće naselje Dugog otoka. Dugi otok s pravom nosi svoje ime, jer je 45 km dug a tek nekoliko stotina metara širok. Prije nego što dođemo u luku Sali, usidrit ćemo se, naravno, u jednoj uvali kako bi se okupali.

Utorak: ovo je sigurno vrhunac našeg putovanja: “Posljednji dan stvaranja odlučio je Bog okruniti svoje djelo, i tako stvori iz suza, zvijezda i daha Kornate.”, napisao je irski pisac George Bernard Shaw (koji je 1925. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost). Divna priroda, brojni mali i veliki otoci (u narodnom govoru kaže se: “Za svaki dan u godini jedan otok”), prekrasno more, sve to čini Kornate jedinstvenim rajem. Oni su najveća otočna skupina na Jadranu, broje 147 otoka, otočića i hridi s ukupnom površinom od 69 km², rasprostranjenih na 230 km². Protežu se na dužini od 35 km i širini od 13 km, između Dugog otoka na sjeverozapadu, Žirja i Pašmana na jugoistoku i Vrgade i Murtera na sjeveru i sjeveroistoku. Iz luke Sali plovimo kurs “Proverse”, uzak prolaz između Dugog otoka i otoka Katine, koji je istovremeno i ulaz u Nacionalni park Kornati. Prolazimo pokraj bezbrojnih otočića koji su pretežno nenaseljeni te dolazimo do otoka Mana koji s jedne strane blago ulazi u more dok je s druge strane vrlo stjenovit. Ruševine na najvišem dijelu otoka nisu antički ostaci nekog grčkog naselja, već kulise iz filma “Krivolovci (As the Sea Rages)” koji je Maria Schell (u ulozi djevojčice “Mana”) krajem 50tih godina ovdje snimila. Poslijepodne krećemo opet prema sjeveru i hvatamo prenoćište u jednom od ribarskih mjestašca Zadarskog arhipelaga- Dragove, Zverinac, Ist ili Molat.


Srijeda: idemo prema otoku Lošinju, koji nije samo poznat po 300 sunčanih dana u godini, već i po borovim šumama kojima je prekriven. Uz malo sreće moći ćemo promatrati zaigrane delfine, kojih je svega 220 registrirala njemačko-hrvatska udruga za zaštitu delfina “Adria delfin projekt”. Nakon pauze za kupanje, stižemo u Mali Lošinj, u čijoj ćemo luci provesti večer i noć.


Četvrtak: Danas vozimo prema susjednom otoku Cresu, koji je pomičnim mostom povezan s otokom Lošinjom. Prepoznatljiva obilježja Cresa su beskrajne plantaže maslina i bezbrojna stada ovaca. Nije bez razloga janjetina jedno od creskih specijaliteta. Nakon pauze za kupanje, koja se već podrazumijeva, idemo prema pitoresknom gradiću Cresu u kojem ćemo i prenoćiti.

Petak: Danas se opraštamo od hrvatskih otoka, te od Cresa plovimo duž istočne istarske obale nazad prema Rijeci - ali ne bez još jedne mogućnosti za kupanje. Prenoćit ćemo u Rijeci.

Subota: Nakon doručka iskrcaj oko 9 sati.
Krstarenje na drvenom jedrenjaku: M/J Vila je motorni jedrenjak izgrađen na tradicionalan način u drvu. Sve informacije i podaci iz opisa temelje se na stanju u rujnu 2009. godine - moguće je da su kroz svakogodišnje zimske popravke i prepravke nastale neke strukturalne promjene te da se pritom promjenio izgled i opis broda. Motorni jedrenjak M/J Vila je star više od 80 godina, ali to se odnosi samo na ime i oblik trupa. U okviru rekonstrukcija i redovnih održavanja izmjenjene su sve planke, vijci i čavli. Krstarenje na klasičnom drvenom jedrenjaku nije usporedivo i nema ništa zajedničkog s krstarenjem na velikim krstaricama - ovdje ćete uživati bez većih formalnosti, uštirkanosti i uvijek u dobro raspoloženom društvu, bez odjela i kravate.

Kabine: su prosječno veličine 4-6 m², nude dovoljno mjesta za spavanje i prostor za putnu torbu. One su svrsihodno opremljene i raspolažu, osim s dvije postelje i s jednim malim ormarom ili otvorenim regalom. Postelje su poredane jedna iznad druge (etažne postelje, većinom bez ljestvi). Kabine su ispod palube i imaju jedno okno za prozračivanje i jedan umivaonik. Podjela kabina ide u pravilu prema redoslijedu prispjelih rezervacija. Postelje su prilikom Vašeg dolaska presvučene čistom posteljinom. Ručnike bi trebali donijeti sa sobom. Kako posada za vrijeme putovanja ne ulazi u kabine, na gostima ostaje da li će i u kojoj mjeri svoje kabine držati urednima. Zajednički tuševi i WC-i se redovito održavaju tijekom putovanja. Posada raspolaže vlastitim kabinama koje nisu navedene u opisu.

Klima uređaj: brod raspolaže klima uređajem u hodniku ispod palube. Efekt hlađenja kabina je moguć samo ako se ostave otvorena vrata i zatvore okna. Klima uređaj u osnovi radi samo dok je motor ili agregat u pogonu ili dok je brod priključen na struju na obali. Za noćenja u usamljenim uvalicama ili malim ribarskim mjestima bez priključka za struju klima uređaj je isključen, a i ne bi bilo prihvatljivo ostaviti motor ili agregat upaljenim zbog noćnog mira.

Odjeća i prtljaga: večernju garderobu i odijela možete slobodno ostaviti kod kuće, prikladnija je ležerna odjeća, kratke hlače, majice i kupaći kostimi. Za hladnije noći (osobito u vansezoni) preporuča se nešto topliji pulover ili majica dugih rukava, a i kišna kabanica ne bi bila na odmet ponekad. S obzirom da je prostor u kabinama ograničen preporučamo da umjesto kofera (posebno tvrdih kofera koji zauzimaju puno prostora) ponesete putnu torbu ili naprtnjaču. Iako brod na privezu uvijek nadzire bar jedan član posade i svaka kabina ima svoj sef, vrijednije stvari koje nisu neophodne bolje je ostaviti kod kuće.

Prehrana: odgovara tradiciji podneblja. Doručak se sastoji od kave ili čaja, bijelog kruha, maslaca i marmelade ili nareza. Glavni obroci (ručak i/ili večera) su tradicionalno krepki i obilati a sastoje se većinom od juhe, mesa ili ribe sa prilozima i salatom. Iako se radi o morskom putovanju gdje će se sigurno češće jesti i riba, glavni obroci se većinom sastoje od mesa. Prema želji moguća je i vegetarijanska ishrana (treba napomenuti prilikom rezervacije). Vegetarijansko jelo ne znači da će se pripremati posebni meniji vec će se umjesto mesa ponuditi više priloga (salate i povrća). Priprema posebnih dijetnih ishrana u pravilu nije moguća. Prehrana na brodu je u obliku polupansiona koji se sastoji od doručka i ručka dok se večerati može u prenoćišnoj luci u jednom od mnogobrojih restorana. Povremeno ili po dogovoru (n. pr. kad se noći u usamljenoj uvali) večera se priprema i na brodu te se naplaćuje direktno od sudionika (cca. 7 do 25 € po obroku i osobi, ovisno o vrsti jela). Ponuda polupansiona počinje večerom na dan ukrcaja i završava doručkom na dan iskrcaja. Puni pansion se sastoji od doručka, ručka i večere te se može ugovoriti samo zajedno za sve sudionike.

Pića: salon je ujedno restoran, dnevni boravak i bar. Ovdje možete uvijek dobiti hladna alkoholna i bezalkoholna pića. Uobičajeno je potrošnju pića unositi u liste koje se obračunavaju na kraju putovanja. Naravno da su pića nešto skuplja nego u dućanima, ipak, nalazite se u jednom malom plivajućem pansionu. Ali su cijene povoljnije nego u hotelima i mogu se usporediti sa cijenama u kafićima i gostionama. Primjera radi 0,5 l mineralne vode, bezalkoholnog pića ili piva stoji cca. 2 € dok boca vina počinje od 8 €. Nije dozvoljeno unošenje pića i hrane (osim ev. voća i keksa) na brod.

Ukrcaj: ukrcaj u Riječkoj luci odvija se po pravilu izmedu 11.30 i 13.00 sati kako bi posada mogla neometano pripremiti brod. Ukoliko ranije pristignete, možete ukrcati prtljagu na brod i potom prošetati gradom, poći u kupovinu, ručati ili popiti kavu na jednoj od mnogobrojnih prekrasnih terasa uz obalu. Čim se svi gosti ukrcaju dižemo sidra i otiskujemo prema moru. Tko zakasni ili ima povoljniju prometnu povezanost preko Krka ili na Rabu, priključuje se tamo u popodnevnim ili večernjim satima.

Iskrcaj: Iskrcaj se po pravilu odvija zadnjeg dana najkasnije do 9.00 sati. Posadi je potrebno vrijeme izmedu iskrcaja i slijedećeg ukrcaja kako bi očistili i priredili kabine isto onako kako ste ih zatekli prije jednog ili dva tjedna.

Čuvanje prtljage: ako planirate nakon krstarenja produljiti boravak na kopnu, vjerojatno nećete ponijeti svu prtljagu sa sobom na brod. U Rijeci možete prtljagu ostaviti u garderobi na autobusnom kolodvoru (cca. 300 m udaljenom od luke), po cijeni od oko 1,50 € po danu i komadu prtljage. Na Rabu prtljagu možete deponirati u našoj turističkoj agenciji a cijena za to iznosi 10,00 € tjedno po komadu prtljage.

Parkiranje u luci: u Rijeci Vam nudimo mogućnost parkiranja u garaži a cijena iznosi 360 kuna (cca. 50 €) na tjedan. Na Rabu na raspolaganju je privatno parkiralište a cijena za tjedni parking iznosi 300 kuna (cca. 40 €). Parkirna mjesta se nadziru ali nisu osigurana.

Struja i voda: struje i vode na brodu naravno ima, ali u ograničenim količinama. Brod raspolaže generatorom od 220 V, koji zbog buke koje stvara ne može raditi noću, a isto tako bilo bi neugodno, dok se sunčate na palubi usidrenim u mirnoj uvalici, slušati buku brodskog motora ili generatora. Obratite pažnju kod korištenja velikih električnih potrošača poput fena za kosu. Kod istovremenog korištenja više fenova može doci do preopterećenja pri čemu može iskočiti osigurač i nestati struje. Rezervoari s vodom su dovoljno veliki da na raspolaganju stoji uvijek dovoljno vode za tuširanje i pranje, čak i u slučaju da se rezervoar nekoliko dana ne puni. To naravno pretpostavlja činjenicu da svi putnici razumno troše vodu. Topla voda za tuširanje se centralno zagrijava i uz razumno korištenje je ima dovoljno za sve (npr. za vrijeme sapunanja vodu zatvoriti).

Zaštita okoliša: u interesu zaštite okoliša izričito je zabranjeno bacati otpatke u more ili u toalete. Na raspolaganju su dovoljno spremnika za otpatke kako bi se osiguralo njegovo pravilno zbrinjavanje.

Spavanje na palubi: mnogi gosti smatraju jedinstvenim doživljajem provesti noć na svježem zraku pod zvjezdanim mediteranskim nebom. Naravno, za to na palubi ima dovoljno mjesta, ali bi u tom slučaju trebali ponijeti svoju vreću za spavanje i spužvastu prostirku, jer se madraci i posteljina iz kabina ne smiju iznositi.

Noćni mir: najčešće je na brodu nakon 23.00 sata već mirnije. To naravno nije nikakvo kruto pravilo, već ovisi o sastavu gostiju i raspoloženju. Tako je lako moguće da se na nekim brodovima i ponešto duže slavi. Kako brodovi nemaju zvučnu izolaciju, a u lukama su često više brodova vezani jedno uz drugo, potrebno je pokazati međusobno razumjevanje i obzir. Noći se najčesće u lukama većih gradova koje su ujedno i žile kucavice mjesta. Za ljetnih večeri život se u mediteranskim zemljama odvija na otvorenom (restorani, kafići, gostionice, terase), te je u večernjim i noćnim satima najčešće dosta živo. Stoga vrijedi pravilo: tko ne može spavati neka se pridruži u slavlju.

Glazba i zabave: nisu na brodu nikakva rijetkost - najčešće se zabave priređuju spontano. Stoga tko ima neki instrument npr. gitaru ili harmoniku, poželjno je da ga ponese.

Ruta: ruta je tako isplanirana da se dnevni cilj komotno može dostići uz normalne vremenske uvjete. U kapetanovoj je nadležnosti promjeniti rutu ovisno o vremenskim uvjetima i uvjetima u lukama odnosno produžiti ili skratiti zadržavanje u pojedinim lukama. Opisana ruta je samo primjer ali se iz siguronosnih razloga može odstupati i drugačije voziti.

Charter: kod chartera motorne jedrilice M/J Vila obvezatna je rezervacija polupansiona za sve sudionike putovanja. Ukoliko se odlučite za puni pansion, on je obvezatan za sve sudionike putovanja. Kombinacija polupansiona i punog pansiona unutar jedne charter-grupe nije moguća. Doplatak za polupansion iznosi 20 € dok djeca do 13,99 godina plaćaju 10 €. Doplatak za puni pansion iznosi 29 € odnosno 14 € za djecu do 13,99 godina. Minimalni broj sudionika za izračun svih doplataka je 13 osoba. Rute se unutar hrvatskih teritorijalnih voda mogu individualno dogovarati. Prosječno dnevno trajanje plovidbe iznosi cca. pet sati (= 35 sati tjedno, no maksimalno sedam sati u jednom danu). U slučaju prekoračenja prosječnog dnevnog trajanja plovidbe kapetanu je potrebno platiti nadoplatu za gorivo.

Brodski prostori: krstarenje na motornom jedrenjaku je sigurno jedinstveno iskustvo. Ipak, treba uzet u obzir i male zamke brodskog prostora: stepenice su uže i strmije nego što ste naviknuti od kuće, nakon pljuska ili jutarnje rose može na palubi postati sklisko ili se možete spotaknuti negdje. Kako je drvo živa materija koje se kod ljetnih visokih temperatura skuplja, može se dogoditi da nakon kiše ili lošeg vremena uđe voda u kabinu. U svakom slučaju treba obratiti pažnju da se za vrijeme lošeg vremena zatvore okna u kabini. Kako za vrijeme glavne sezone u lukama može biti prilično tijesno, brodovi su često vezani jedan uz drugog. Stoga se mora biti vrlo oprezan kod prelaženja s jednog broda na drugi odnosno dok se silazi s broda imajući u vidu različitu visinu paluba pojedinih brodova. Ovo se posebno odnosi nakon konzumacije alkohola, jer za nezgode ne odgovaramo. Osobit oprez potreban je ukoliko se prilikom sidrenja u nekoj uvali u kojoj je predviđeno kupanje odlučite na „odvažan skok s palube“ u osvježavajuće more. S jedne strane potrebno je voditi računa da se prilikom skoka ne ozlijedite, a s druge strane izlazak kupača iz mora na palubu predstavlja i opasnost od klizanja za druge goste.

Djeca na brodu: krstarenje u svakom slučaju predstavlja veliki doživljaj za djecu. Međutim, zbog posebnih okolnosti na palubi motorne jedrilice krstarenja se preporuča tek djeci od školskog uzrasta, koja k tome znaju plivati. Upravo će djeca na brodu otkriti svakog dana nešto novo, n. pr. mnoštvo prekidača i ručica na kormilarskom mjestu, dizanje jedara ili bacanje sidra. S obzirom na možebitne nezgode potreban je odgovarajući oprez, te i na brodu vrijedi obveza roditeljskog nadzora i skrbi.

Jedrenje: uobičajeno se ruta vozi pod motorom kako bi se održao plan putovanja. Jedra se podižu najmanje jednom tjedno kod povoljnog vjetra ukoliko vrijeme to dozvoljava.

Pecanje: ribom bogat hrvatski Jadran idealan je za pecanje. Može se ponijeti pribor za pecanje i s broda ili kopna loviti riba. Za to je potrebna dozvola koja se izdaje u turističkim agencijama ili u lučkim upravama uz određenu pristojbu.

Plaćanje na brodu: sva pića i dodatne usluge na brodu mogu se plaćati u domaćoj valuti - Kuni ili u Eurima. Ostale valute i kreditne kartice se ne primaju. U cijenu aranžmana nije uključena boravišna pristojba i lučke pristojbe u ukupnoj visini od 21 € po tjednu i osobi (za djecu do 11,99 godina 10 €) i plaćaju se na brodu po ukrcaju. Ulaznice za muzeje i nacionalne parkove, dodatni izleti itd. isto se naplaćuju na licu mjesta.

Minimalni broj sudionika krstarenja: za krstarenje je potrebno minimalno 9 sudionika da bi se određeno putovanje realiziralo. Ukoliko se da naslutiti da navedeni minimalni broj sudionika neće biti zadovoljen, obavijestit ćemo Vas najkasnije 3 tjedna prije termina putovanja.